“Один з найкращих засобів стати людиною мудрою – це читати стародавні історії і вчитися на минулих подіях і прикладах наших попередників, як поводитися і чого берегтися…”.

суботу, 12 вересня 2015 р.

Цей день в історії

МАРАФОНСЬКА БИТВА
12 вересня 490 року до нашої ери біля міста Марафон відбулась битва, в якій військо афінського стратега Мільтіада розбило персидську армію Дарія I. Для греків це була перша перемога над військом імперії Ахеменідів. Перси, які перебували на піку своєї могутності, після поразки стали збирати величезну армію для підкорення всієї Греції.
Бій тривав цілий день. Він почався з того, що несподівано для персів, грецька фаланга атакувала їх бігом і змусила до втечі. Перешикувавшись, греки оточили персів, що продовжували бій у центрі, оточили їх та повністю знищили. Після цього греки знову перешикувалися та кинулися до берега, де перські вояки, вже не думаючи чинити опір, сідали на кораблі та відпливали. Грекам вдалося захопити кiлька кораблiв, що не встигли відплисти, та перебити іще частину перського війська.

Від Марафонської долини перський флот направився до Афін, навкруги Аттики. Однак афіняни випередили їх - побачивши з кораблів, що афінське військо вже чекає на них, перські воєначальники не наважилися висадитися на берег і перський флот залишив Грецію.
Втрати персів у Марафонській битві становили 6400 осіб. Афінянам перемога коштувала 192 громадян, в числі яких були полемарх Каллімах. У південній частині Марафонської рівнини, за 800 м від моря, і нині піднімається пагорб Соро — братська могила афін. Безпосередніх військових та політичних наслідків Марафонська битва не мала. Перси, незважаючи на загальну невдачу походу, не вважали себе переможеними і готувалися до повномасштабної війни проти Греції. У той самий час моральний вплив перемоги під Марафоном на все грецьке суспільство був дуже значним. Вперше були продемонстровані перевага грецької зброї та грецького військового мистецтва над перськими. Ця впевненість зіграла важливу роль у подальших подіях.ян, що загинули у битві; всі їх імена були накреслені на надгробних плитах. Поруч знаходяться дві менші могили: одна — платейців, інша — рабів, що також брали участь у битві.

2 коментарі:

  1. Знову завітала на гостину до Вас, Олено Анатоліївно, а тут цікавий матеріал, який допоможе учням підготувати доповідь на наступний урок!

    ВідповістиВидалити