“Один з найкращих засобів стати людиною мудрою – це читати стародавні історії і вчитися на минулих подіях і прикладах наших попередників, як поводитися і чого берегтися…”.

понеділок, 11 травня 2015 р.

Заснування Константинополя


11 травня 330 року за присутності римського імператора Костянтина Великого під назвою Новий Рим (Nova Roma) освячено нову столицю імперії, закладену на місці давньогрецької колонії Візантія. З часом вона стала відомою як Константинополь, допоки в 1930 році не була перейменована в Стамбул.

Вдале географічне і стратегічне положення, завдяки розміщенню на перетині шляхів з Європи в Азію і з Чорного моря в Егейське, сприяло бурхливому розвитку торгівлі і процвітанню міста. Але це ставало причиною багаторазовим нападам на місто - у 515 році до н.е. Візантій перейшов під владу персів, після битви при Платеях - тривалий час був під владою то Афін, то Спарти, допоки в 355 році до н. е. Візантій не отримав автономію. У 74 році до н. е. місто потрапило під владу Риму, що забезпечило йому мирне існування більш ніж на 200 років, допопки в ході громадянської війни Візантій не був зруйнований військами Септимія Севера. Це поклало початок занепаду Візантія.
 
В 395 році Римська імперія остаточно поділилась на Східну і Західну, а після падіння останньої, Візантія стала стрімко розвиватись, а Новий Рим, перейменований у Константинополь, набував небувалого розквіту, пік якого припав на 527—565 роки, час правління імператора Юстиніана. В цей час зводяться нові будівлі, храми і палаци, центральні вулиці нового міста прикрашаються колонадами; особливе місце займає реконструкція собору Святої Софії, який став найбільшим храмом у християнському світі і залишався таким протягом більше тисячі років - аж до будівлі Собору Святого Петра у Римі. Константинополь стає діловим центром тодішнього світу, а незабаром - і найбільшим містом світу.
З 1071 року, Візантія зазнає численних нападів турків-сельджуків, в результаті яких імперія поступово слабне і східний кордон переміщається до передмість Константинополя. 13 квітня 1204 року місто захопили лицарі Четвертого хрестового походу, і Костантинополь став столицею Латинської імперії хрестоносців. При підтримці генуезців візантійцям його вдалось відвоювати в 1261 році, але, залишаючись великим торговим європейським центром, Константинополь незворотньо занепадав, допоки 29 травня 1453 року після тривалої облоги ним не оволоділи османські турки.
Константинополь став столицею нової могутньої держави - Османської імперії. Велич Константинополя була настільки значною, що його поширена грецька назва - Місто - була скалькована турками у формі Істанбул ("в місто"), хоча офіційне переймування у Стамбул відбулось лише в 1930 році після проголошення Турецької Республіки. До цього часу Константинополь вже мав сучасне електро- і водопостачання, європейські забудови, травмайне і міжнародне залізничне сполучення. Сьогодні Стамбул - найбільше місто Туреччини і в ньому знаходиться резиденція Вселенського патріарха, першого із предстоятелів 14-ти незалежних (автокефальних) православних помісних церков.
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар