“Один з найкращих засобів стати людиною мудрою – це читати стародавні історії і вчитися на минулих подіях і прикладах наших попередників, як поводитися і чого берегтися…”.

понеділок, 27 квітня 2015 р.

Орден Б. Хмельницького

Знак ордена Богдана Хмельницького I ступеня
27 квітня 1995 року Верховна рада прийняла постанову про заснування ордену Б. Хмельницькому. Ухвалена Президентом України Л. Кучмою з травня цього ж року ця відзнака стала першою  держаною нагородою незалежної України.




ОПИС
відзнаки Президента України «Орден Богдана Хмельницького»


Знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня виготовляється зі срібла і має форму випуклої багатопроменевої зірки з накладеним на неї хрестом. Хрест покритий темно-червоною емаллю, з-під нього розходяться два схрещені мечі, вістрям угору. Посередині знака, в колі, обрамленому вінком із дубового листя, – зображення геральдичної фігури «Абданк» – герба гетьмана Богдана Хмельницького. Промені зірки, пружки хреста, мечі, вінок – позолочені, елементи фігури «Абданк» – з жовтої і білої емалі. Всі зображення рельєфні.
Розмір знака між протилежними кінцями хреста – 50 мм.
У верхньому промені хреста є вушко, крізь яке протягується стрічка для носіння знака ордена на шиї.
На зворотному боці знака викарбувано порядковий номер ордена.
Знак ордена Богдана Хмельницького II ступеня такий самий, як і знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня, але промені зірки і мечі срібні. Розмір знака між протилежними кінцями хреста – 45 мм.
На зворотному боці знака – застібка для прикріплення ордена до одягу.
Знак ордена Богдана Хмельницького III ступеня такий самий, як і знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня, але виготовляється із нейзильберу.
Розмір знака між протилежними кінцями хреста – 45 мм.
Стрічка ордена Богдана Хмельницького – шовкова муарова темно-червоного кольору з поздовжніми смужками:
для І ступеня – з однією золотистою посередині. Ширина стрічки – 45 мм, ширина золотистої смужки – 10 мм;
для II ступеня – з білою посередині, синьою і золотистою – з боків. Ширина стрічки – 24 мм, ширина білої смужки – 4 мм, синьої і золотистої – по 2 мм кожна;
для III ступеня – із золотистою посередині, синьою, золотистою, білою – з боків. Ширина стрічки – 24 мм, ширина золотистої смужки посередині – 4 мм, синьої, золотистої, білої з боків – по 2 мм кожна.
Планка ордена Богдана Хмельницького являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту відповідною стрічкою. Розмір планки: висота – 12 мм, ширина – 24 мм.
На стрічці накладний хрест із зображенням геральдичної фігури «Абданк»:
I ступеня – позолочений,
II ступеня – посріблений,
III ступеня – бронзовий.

Немає коментарів:

Дописати коментар