“Один з найкращих засобів стати людиною мудрою – це читати стародавні історії і вчитися на минулих подіях і прикладах наших попередників, як поводитися і чого берегтися…”.

субота, 28 березня 2015 р.

«Останній козацький гетьман»

                                       

29 березня виповнюється 287 річниця з дня народження останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

Навіть для авантюрного XVIII ст. з його королями, самозванцями та фаворитами, кар'єра братів Розумовських, Олексія та Кирила, вражає.
Олексій та Кирило Розумовські були синами чернігівського козака, а стали найбагатшими вельможами Російської імперії ХVІІІ століття. Олексій — графом і таємним чоловіком імператриці Єлизавети, Кирило — президентом Російської академії наук і останнім гетьманом України.
Історія входження до вищого світу братів Розумовських розпочалася одного січневого дня 1731 року. Царський полковник Федір Вишневський, повертаючись із-за кордону, проїжджав через український хутір Чемер. У скромній сільській церкві він почув, як співає козацький син Олексій Розум. Вишневський був настільки вражений його чудовим голосом, що забрав хлопця в Петербург — до придворного хору. Там красеня - козака побачила цесарівна Єлизавета — донька Петра Великого. І Олексій Розум став Розумовським — управителем маєтку цесарівни та її фаворитом.
1747 року Єлизавета під впливом Олексія Розумовського і на прохання козацької старшини погодилася відновити в Україні гетьманство, скасоване за часів правління Анни Іоанівни. Новим українським гетьманом мав стати Кирило Розумовський, якому тоді виповнилося двадцять два роки. Церемонія обрання, або, як тоді казали, елекції, відбулася в Глухові 22 лютого 1750 року. Зібравшись на майдані перед Миколаївською церквою, козацька старшина «вольними голосами» одностайно обрала Кирила Розумовського гетьманом України.
Розумовський болісно переживав скасування Катериною української автономії. Він навіть пробував оселитися за кордоном, багато років провів у Італії та Франції... Але туга за батьківщиною не відпускала його. Зрештою Кирило Розумовський повертається до Батурина. Він будує для себе розкішний палац, де збирає одну з найбагатших у Європі бібліотек. На місці зруйнованої мазепинської церкви зводить храм Воскресіння. Саме в ньому й було поховано останнього гетьмана козацької України.

2 коментарі:

  1. Олена Анатоліївна - молодець. Привертає увагу зрозуміла орієнтація матеріалу та творчий підхід до оформлення блогу.

    ВідповістиВидалити